SZKOLENIA

KURSY SOMMELIERSKIE

KURS SOMMELIERSKI LEVEL A (SOMMELIER ABC)


Czas trwania 20h
Cena: 400 zł


Kurs kończy się egzaminem teoretycznym oraz praktycznym.

Kurs przygotowany został z myślą o osobach, które chcą rozpocząć swoją przygodę z winem. Planują podjąc pracę w restauracji, hotelu, winebarze czy sklepie winiarskim. Jest to również kurs dla tych, którzy chcą poznać ogromny świat win i swobodnie się w nim poruszać. Szkolenie zawiera również elementy kelnerskie co sprawia, że po jego zakończeniu można rozpocząć pracę jako kelner z przewagą w postaci znajomości win. Kultura picia wina w Polsce rozwija się bardzo szybko dlatego też wiedza winiarska jest znaczącym atutem przy ubieganiu się o pracę barmana lub kelnera. Dużym powodzeniem cieszy się również zawód sommeliera, który na Świecie jest zawodem elitarnym. Po zakończeniu kursu uczestnik będzie w stanie rozpoznać smak i styl 90 % win dostępnych na rynku, a co za tym idzie odpowiednio zaserwować i dobrać je do okazji czy potrawy.Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony http://www.winespirit.pl/



- Zawód sommelier wprowadzenie
- Sommelier - obowiązki
- Produkcja win - winifikacja
- Szczepy winorośli używane do produkcji win białych i czerwonych
- Systemy jakości - apelacje
- Podstawy degustacji win
- Degustacja win
- Klasyfikacja i rozróżnianie styli win białych i czerwonych
- Elementy serwisu kelnerskiego
- Serwis wina w restauracji
- Wybrane kraje i regiony winiarskie
 

KURS SOMMELIERSKI LEVEL B


Degustujemy wina i alkohole mocne podczas całego kursu.
Czas trwania 20h
Cena: 550 zł

Kurs kończy się egzaminem teoretycznym oraz praktycznym.
 
Kurs dla osób posiadających podstawową wiedzę winiarską lub ukończony Level A Sommelier ABC.
 
Szkolenie pogłębia wiedzę winiarską o regiony winiarskie Świata, niestandardowe metody produkcji wina oraz elementy pracy sommeliera po za serwisem wina tj. redagowanie karty win, zasady współpracy z dostawcami i inne. Leve B poświęca również bardzo dużo uwagi na dobieranie win do potraw z degustacją oraz poznanie podstawowych alkoholi mocnych, które są nieodzownym elementem pracy sommeliera. Trzymając rękę na pulsie wprowadzamy do szkolenia informacje o polskim winiarstwie aby nasi kursanci byli świadomi zmian zachodzących w świecie win w Polsce.



RAMOWY PROGRAM KURSU:
 
- Niestandardowe metody produkcji win ( champagne, icewine, sherry itp.)
- Sławne regiony winiarskie
- Redagowanie karty win
- Zasady współpracy z dostawcami
- Wspólpraca z szefem kuchni
- Alkohole mocne - perfect serve, degustacja
- Dobieranie stylu wina do określonych smaków potraw
- Wino i sery - zasady i serwowanie
- Wina polskie - regiony i winnice
- Serwis wina w restauracji